IMS-Home
Zadaci sekcije
Članstvo
Organi
Zakoni,propisi i pravilnici
Obavještenja
Zanimljivosti - Informacije
Arhiva sjednica
Kontakt

Prijava za članove



 

Zaboravili ste podatke?
Servisi za članove

Obavještenja

ELEKTRONSKA FORMA DOKAZA O TEHNIČKOJ ISPRAVNOSTI VOZILA (eTP)

Do izjednačavanja kriterija za obavljanje tehničkih pregleda na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, stavlja se van snage akt Ministarstva komunikacija i transporta "Elektronska forma dokaza o tehničkoj ispravnosti vozila (eTP)", broj 01-05-02-2-1867-8/12 od 30.10.2012. godine.














Sarajevo, 22.08.2014. godine
Udruženje stanica tehničkog pregleda


IZNOS NOVČANE NAKNADE ZA ISPITIVANJE TAHOGRAFA I ISPITIVANJE OGRANIČIVAČA BRZINE - TUMAČENJE MINISTARSTVA KOMUNIKACIJA I PROMETA BOSNE I HERCEGOVINE





Sarajevo, 29.05.2014. godine
Udruženje stanica tehničkog pregleda




POMOĆ PRI SANACIJI



Sarajevo, 22.05.2014. godine
Udruženje stanica tehničkog pregleda





POMOĆ STANICAMA TEHNIČKOG PREGLEDA OŠTEĆENIH U POPLAVAMA


Udruženje stanica tehničkog pregleda pokrenulo je proceduru evidentiranja stanica tehničkog pregleda vozila oštećenih u poplavama. U toku je izrada baze podataka o konkretnim oštećenjima na objektima i opremi koja ometaju redovno obavljanje poslova tehničkog pregleda vozila.
Molimo da nam na e-mail jbijedic@hotmail.com dostavite podatke o stanici tehničkog pregleda sa popisom oštećenja uzrokovanih poplavama.
Nakon kompletiranja podataka, Udruženje stanica tehničkog pregleda pokrenuće proceduru organizovanog pružanja pomoći.


Sarajevo, 19.05.2014. godine
Udruženje stanica tehničkog pregleda



KOMENTAR NA ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA U BOSNI I HERCEGOVINI, NACRT


Udruženje stanica tehničkog pregleda uključilo se u postupak javnih konsultacija po objavljenom Nacrtu Zakona i izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini.
Nakon usaglašavanja, Odbor Udruženja stanica tehničkog pregleda poslalo je komentar na Nacrt Zakona:



Sarajevo, 28.02.2014. godine
Udruženje stanica tehničkog pregleda





ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA U BOSNI I HERCEGOVINI, NACRT, JAVNE KONSULTACIJE

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH pokrenulo je postupak javnih konsultacija o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini (link).
Period javnih konsultacija je 15 dana od dana objavljivanja.
Molimo da nam svoje komentare, prijedloge i sugestije dostavite najkasnije do ponedjeljka 24.02.2014. godine do 12:00 sati na mail adresu jbijedic@hotmail.com.
Udruženje stanica tehničkog pregleda će, u saradnji sa Federalnim Ministarstvom prometa i komunikacija, komentar uputiti Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

Sarajevo, 19.02.2014. godine

Udruženje stanica tehničkog pregleda

OBAVIJEST

Sprovodeći zaključke Upravnog odbora Udruženja predstavnici Udruženja (Samir Musa i Ramiz Begović) dana 14.01.2014.godine obavili su razgovor sa predstavnicima državnog Ministarstva za promet i komunikacije sa Igorom Pejićom i Igorom Andrićem kada je u pitanju registracija motornih vozila na stanicama tehničkog pregleda i eko  - test.

Od strane predstavnika Ministarstva informisani smo u kojoj je fazi donošenje pravilnika koji regulišu gore navedena pitanja. Inistirali smo da u nacrtu postojećih pravilnika bude ugrađen jedinstveni informacioni sistem (kamere) kao i uvođenje eko – testa.

Nacrt pravilnika bit će objavljen u februaru mjesecu gdje ćemo imati mogućnost da u roku od 20 dana dostavimo svoje primjedbe i prijedloge na iste. U istom pravilniku bit će regulisana i pitanja eko – testa.  Primjena ovih pravilnika trebala bi biti od 01.06.2014.godine.

Obavještavamo sve stanice članice udruženja da će nacrt pravilnika biti postavljen na stranici Udruženja i da će svi biti u prilici dati svoje prijedloge i primjedbe, kako bi na kraju upravni odbor Udruženja mogao da iznese kvalitetne prijedloge i primjedbe Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Sarajevo, 27.01.2014. godine

Udruženje stanica tehničkog pregleda



SAOPŠTENJE U POVODU MJERA KOJE PREDUZIMA KANTON SARAJEVO

Udruženje stanica tehničkog pregleda pri Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine, u povodu eko mjera koje preduzima Kanton Sarajevo, daje sljedeće saopštenje:

Stanice tehničkog pregleda uložile su značajna finansijska sredstva za nabavku nove opreme i u potpunosti ispunjavaju uslove za mjerenje ispušnih plinova po važećim normativima. Kao nadogradnju na trenutno važeće procedure, Udruženje je predlagalo i tražilo od nadležnih ministarstava uvođenje periodičnog ispitivanja ispušnih plinova motornih vozila popularnog naziva EKO-TEST. Traženi EKO-TEST provodio bi se u svom punom kapacitetu. Treba naglasiti da rezultati ispitivanja ispušnih plinova pri homologacijskim ispitivanjima vozila, koje je dužan obaviti proizvođač vozila, nisu usporedivi s periodičnim ispitivanjem ispušnih plinova koji obavlja korisnik vozila. Riječ je o različitim vrstama ispitivanja čiji je zajednički konačni cilj što čišći ispuh. Nudili smo razne prijedloge sa pratećim elaboratom. I pored dobre volje Federalnog ministarstva transporta i komunikacija EKO-TEST do danas nije zaživio.

Napominjemo da mjerenje ispušnih plinova nije jedini problem sa kojim se suočava ovo Udruženje. Već duže vrijeme predlažemo da se registracija motornih vozila obavlja na stanicama tehničkog pregleda, gdje bi vrijeme registracije sveli na 30 minuta od trenutka ovjere tehničke ispravnosti vozila. Stanice tehničkog pregleda su kadrovski i infrastrukturno sposobne preuzeti navedene aktivnosti.

Stanice tehničkog pregleda u FBiH su prve u regiji stavljene pod videonadzorni sistem praćenja prisutnosti vozila na tehničkom pregledu. Mnogi pokušavaju značaj sistema minimizirati i izbaciti iz upotrebe. Ovo Udruženje nikada neće prihvatiti ukidanje videonadzornog sistema, jer nas time vraćaju 10 godina unazad. Poslije FBiH videonadzor je uvela Slovenija, Hrvatska, u Srbiji je faza testiranja. Kod nas ga žele ukinuti, što je apsurd. Doduše, nije prvi.

Čistog vozila pogonjenog fosilnim gorivima nema i svako, pa i ono konstrukcijski najsavršenije vozilo svojim ispuhom zagađuje zrak. S toga još jednom pozdravljamo podršku našem prijedlogu da se što hitnije uvede periodično ispitivanja ispušnih plinova motornih vozila kako bi smo zaštitili okolinu u kojoj živimo.

Sarajevo, 27.12.2013. godine

Udruženje stanica tehničkog pregleda



Poštovani,

Obavještavamo Vas da je, na zahtjev kolega, promijenjen termin i mjesto održavanja sastanka Sekcije inženjera mašinstva i saobraćaja koji su zaposlenici stanica tehničkog pregleda.

Sastanak će se održati dana 13.12.2013. godine u službenim prostorijama Kantonalne privredne komore u Tuzli, Trg oslobođenja bb, Tuzla sa početkom u 13:00 sati.

Dnevni red ostaje nepromijenjen.

Nakon završetka sastanka predviđen je koktel.












 
 
 
 
 
 
Home |

Copyright © 1999 - 2008 Privredna / Gospodarska komora Federacije BiH -  All rights reserved
design and development DWS and DSD Feb 2008