IMS-Home
Zadaci sekcije
Članstvo
Organi
Zakoni,propisi i pravilnici
Obavještenja
Zanimljivosti - Informacije
Arhiva sjednica
Kontakt

Prijava za članove



 

Zaboravili ste podatke?
Servisi za članove

Zanimljivosti - Informacije

EU USVOJILA NOVI PROPIS ZA TEHNIČKI PREGLED VOZILA

Europski parlament 11. marta je usvojio nove propise za usklađivanje tehničkih pregleda automobila , kamioneta , kamiona i motora u EU . 

Poslanici su ublažili prijedlog Europske komisije , koja je planirala da nakon šest godina korištenja vozila uvede obavezne tehničke kontrole svakih godinu dana . Cilj izmjena je povećati sigurnost na cestama u EU i olakša registracija vozila u drugoj zemlji članici .

 
Novi propisi bi trebali stupiti na snagu za četiri godine .
 
Poslanici su usvojili tekst koji je znatno manje ambiciozan od prvobitnog prijedloga Europske komisije , prema kojem je trebalo da se tehničke kontrole za automobile , kamionete i kamione provode prvi put nakon četiri godine korištenja vozila , pa nakon dvije , a nakon toga svakih godinu dana .
 
Prema usvojenom tekstu , kontrole će se provoditi prvo nakon četiri godine , a onda na svake dvije , bez naknadnog povećanja učestalosti .
 
" Parlament je odabrao sadašnji minimum učestalosti testiranja naspram striktnijeg pristupa koji je predložila Komisija , i time je građane zaštitio od dodatnog administrativnog opterećenja " , naveo je izvjestitelj za redovite tehničke preglede  Werner Kuhn  .
 
Kao kompromis s onima koji se zalažu za rigoroznija pravila , ostavljena je mogućnost da zemlje članice dodatno pooštre propise .
 
Zemlje članice će same odlučivati ​​o učestalosti i načinu kontrole motora . Samo motori s više od 125 kubika biće podložni obveznim inspekcijama , a i to tek od 2022. godine . Osim toga , zemlje članice neće morati ni provoditi takve kontrole ukoliko su osmislili drugačiji učinkovit način za dvotočkaše i trotočkase .
 
Za sada 16 zemalja članica ima obavezne tehničke preglede za motore i skutere , a njihova učestalost varira od zemlje do zemlje .
 
Propisima će se također uspostaviti obaveza nasumične tehničke kontrole u prometu za najmanje 5 posto komercijalnih vozila .
 
" Ovaj paket će doprinijeti postizanju cilja u oblasti sigurnosti na cestama kojim je predviđeno da se broj poginulih na cestama prepolovi do 2020. godine " , rekla je izvjestitelj za izvanredne nasumične preglede Olga Sehnal .
 
Novi propisi trebali bi omogućiti i lakšu registraciju vozila u drugoj zemlji članici , budući da će se uvesti obaveza međusobnog priznavanja potvrde o ispravnosti vozila .
 
Predviđena je i obaveza da se na svakoj tehničkoj kontroli zabilježi prijeđena kilometraža . Cilj ove mjere je unaprijediti borba protiv prevara s obzirom na to da  , prema procjeni Međunarodnog automobilskog saveza , između 5 i 12% polovnih automobila prodanih u Europi ima " namješteni " brojač . Predviđena je i obaveza za članice da ovakve prevare kažnjavaju .
 
Države članice trebaju potvrditi novi propis .

IZVOR: Centar za podršku i promociju evropskih integracija

Sarajevo, 07.05.2014. godine

Udruženje stanica tehničkog pregleda



AUTOMOBILI U NJEMAČKOJ SVE OPASNIJI ZA PROMET 

Na njemačkim cestama sve je više automobila koji pokazuju ozbiljne tehničke nedostatke - od slabih kočnica, pa sve do neispravne elektronike. Među njima prednjače vozila starija od devet godina.

2011. godine svaki peti automobil tijekom pregleda nije dobio naljepnicu koja svjedoči o njegovoj ispravnosti. To znači da su tehničari koji u određenim vremenskim razmacima preispituju sigurnost automobila u prometu ustanovili ili povelike nedostatke ili su čak pojedine automobile ocijenili kao opasne za sudjelovanje u prometu.

Razlog leži u tome što mnogi vozači na svojim automobilima štede, odnosno, iz financijskih razloga ne odlaze redovito na tehničke preglede.



IZVOR: Deutsche Welle



Sarajevo, 25.02.2014. godine

Udruženje stanica tehničkog pregleda


ŠTA DONOSE IZMJENE ZAKONA O SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA

Tehnički pregled
U Zakonu će biti ukinut obavezni tehnički pregled nakon kupovine novog vozila i odmah će biti poslan na registraciju.
- Prvi tehnički bit će obavezan tri godine nakon registracije, drugi nakon dvije, a svaki naredni nakon godinu. Planirano je i da se registracija produžava odmah prilikom tehničkog pregleda, a ne da se ide u MUP. Taj sistem trebao bi zaživjeti od jula naredne godine, a sve kako bi se olakšalo građanima - pojasnio je Andrić.   

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/pocetnicima-zabranjena-voznja-poslije-23-sata

Sarajevo, 30.12.2013. godine



Radikalne mjere Vlade KS: Iz saobraćaja se isključuju automobili bez katalizatora i kamioni



„U skladu sa Planom koji je donijela Vlada Kantona Sarajevo 2007.godine, a vezano za situaciju proglašenja druge epizode 'upozorenja', uputio sam nalog Ministarstvu unutrašnjih poslova da angažuju sve raspoložive kapacitete kako bi se iz  saobraćaja isključila motorna vozila koja nemaju katalizatore“, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, povodom pogoršanja kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović, te dodao da je dat nalog i kantonalnoj prometnoj inspekciji.

http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i-hercegovina/sarajevo/174759-radikalne-mjere-vlade-ks-iz-saobracaja-se-iskljucuju-automobili-bez-katalizatora-i-kamioni.html



Hadžić: Građanima treba olakšati i ubrzati proces registracije vozila

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić pokrenuo je inicijativu za izmjenu propisa kojima se reguliše oblast registracije vozila i tehničkih pregleda u Bosni i Hercegovini s ciljem olakšanja procedura, skraćenja rokova čekanja i rasterećenja građana.


http://www.klix.ba/vijesti/bih/hadzic-gradjanima-treba-olaksati-i-ubrzati-proces-registracije-vozila/131219037


 
 
 
 
 
 
Home |

Copyright © 1999 - 2008 Privredna / Gospodarska komora Federacije BiH -  All rights reserved
design and development DWS and DSD Feb 2008